onsdag 9 juli 2014

Hembygdsparken i UnnarydHembygdsparken i Unnaryd tillhör Södra Unnaryd - Jälluntofta Fornminnes- och Hembygdsförening, och grundades 1945. Parken består av en mängd olika stugor och andra byggnader som bevarar det lokala arvet. Dessutom är parken Handikappanpassad.

Efter marknadens slut idag kan man fortsätta dagen i hembygdsparken. Där sker flera olika saker, träff för bilentusiaster och det är också guidning i Bonadsmuséet med start varje timme. Guidningen sker även under söndagar 14.00-17.00 under hela juli-augusti. . Parkens mysiga stugor och byggnader rymmer runt 3000 lokalhistoriska föremål. Stugorna är öppna mellan 10.00-16.00 idag för visning. Det finns skyltar på varje byggnad som förklarar dess historia.

Vadmalsstampen är en av de nyare byggnaderna i parken och uppfördes 1996. Inuti ryms en spis där vatten värms varpå det slås över det vävda tyget. Tåget stampas med tre eldrivna stampar under ett dygn, vilket gör det mjukt och krympfritt.

Vill Du veta mer om stugorna och ta se föremål från trakten så rekommenderar jag er att besöka Hembygdsparken idag. Du hittar parken i Unnaryd på vägen mot Hyltebruk. Följ brunvit skyltning mot Bonadsmuseum. 


 

  

 Vadmalsstampen

 

 
//Oscar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar