onsdag 9 juli 2014

Brunnsbacka Sågkvarn – Natur, Kultur, Historia


Vill du uppleva fantastisk natur och miljö tillsammans med en historisk upplevelse? Då är Brunnsbacka Sågkvarn ett perfekt utflyktsmål för dig.


Brunnsbacka Sågkvarn uppfördes under mitten av 1700-talet vid Krokån i Södra Unnaryd. Sågkvarnen kunde då endast köras säsongsvis när vattennivån i Krokån var tillräcklig. Anläggning är fortfarande i funktionellt skick och består av tre olika delar, en kvarndel, en såg med stickhyvel och ett såghjul. Kvarnen är ett av de 50 byggnadsminnena i Halland.

Sågkvarnen genomgick en omfattande renovering under 1870-talet varpå den fick sin nuvarande utformning. Kvarndriften pågick sedan fram till 1930-talet innan det upphörde. Brunnsbacka Sågkvarnen genomgick ännu en stor restaurering under 1983 och året därpå den 9 maj återinvigdes kvarnen. På Brunnsbackadagen, den första lördagen i maj, är kvarnen igång och öppen för allmänheten men det går att besöka den året runt.

Det finns både grill- och fikamöjligheter såväl som badmöjligheter vid Kroksjön ett stenkast från kvarnen. De närmsta dagarna kommer det vara fortsatt fint väder så passa på att åka till Brunnsbacka Sågkvarn, och glöm inte att ta med badkläder och fikakorg!

Du hittar Brunnsbacka Sågkvarn på vägen mellan Unnaryd och Jälluntofta. Följ blå skyltning mot kulturminne. Observera att man måste ta sig till fots ca 300m från vägen.


Visning för grupper efter överenskommelse. Gunilla Kabell Tfn: 0371-604 71, Sven Svensson Tfn: 0371-620 38 eller Rune Bolmblad Tfn: 0371-600 20.

Ha en fortsatt bra dag!

//Oscar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar