fredag 8 augusti 2014

Färgaryds kyrka

Färgaryds kyrka byggdes 1845 under ledning av byggmästare Petter Pettersson, och invigdes året efter. Kyrkan var från början ritad av Johan Carlberg, men de ritningarna följdes inte då byggmästaren istället kopierade Åkers kyrka, där han hade haft samma roll i bygget. Lanterninen- det lilla tornet på taket- är väldigt typiskt för den tidens kyrkor.I taket vid altaret kan man se målningar som föreställer de fyra evangelistsymbolerna, de symboler som de olika evangeliernas författare fått- Matteus som en ängel, Markus som lejon, Lukas som en oxe och Johannes som en örn.
Jag var faktiskt väldigt glad att hitta förklaringen till målningarna eftersom jag flera gånger suttit och kollat på dem och funderat på vad de betyder eller varför de har målat just de djuren.Den trehövdade gravstenen nedan är en väldigt speciell sten, rest för Cecilia Pedersdotter, Måns Persson och Peder Gudmundsson. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av historien (dock lite förkortad) bakom stenen.

På skylten bredvid kan man nämligen läsa om Cecilia Pedersdotter, vars man Måns Persson var tvungen att lämna henne för att gå ut i krig. Under flera år hörde hon ingenting från honom och när det till slut blev fred kom han fortfarande inte hem. Efter en tid blev Måns dödsförklarad och när Cecilias ungdomsvän Peder Gudmundsson kom och friade till henne gifte hon om sig med honom. 
Men Måns var inte död, utan hade hamnat i fångenskap. Han blev frisläppt ett par år efter det att Cecilia hade gift om sig och återvände tillslut hem till deras gård. Han fick veta att de trott han hade stupat och att de gift sig och skaffat barn. Peder erbjöd sig tillochmed att lämna gården nu när dess rättmätiga ägare hade kommit tillbaka, men Måns nekade och sa åt honom att stanna med hustru och barn. Måns sa även att han visste att han inte skulle leva länge till och att allt han ville var att få stanna i hemmet och dö där. Peder och Cecilia tog väl hand om Måns och de levde alla tre tillsammans tills Måns gick bort 1671. När även Cecilia och Peder gick bort begravdes de tillsammans med Måns och man lät resa denna gemensamma gravsten.

För mig var det här en väldigt fascinerande historia, och vill du läsa hela så är det bara att ta sig till färrgaryds kyrka. Om du vill komma i kontakt med pastoratet:

Tfn: 0345-197 40
Postadress: Box 4, 314 21 Hyltebruk

I eftermiddag blir det planering inför nästa vecka, så vi hörs på måndag igen, ha det bra så länge!

//Karolina 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar