onsdag 6 juli 2016

Lindekullen





Som lokalinvånare i Hyltebruk så är det svårt att undgå de gamla husen på Lindekullen, annars också känt som Hembygdsgården. Min vandring idag förde mig dit, och landskapet förtäljde mig om att det är dags att ta konditionsträningen på allvar. Det förmildrande fann jag i de sköna omgivningarna, som på sätt och vis uttrycker Hyltes position som kommun i Halland, men beläget i det Småländska landskapet.
Vid foten av bestigningen, separerat av vatten, slåss bilden av tall och lövskog. Lövskogen, som ju är ett starkt signalement av de södra landen, och tallen det grova och kalla som genomsyrar det Småländska, vittnar om det gränsland vi bor i. Här finns en del stigar att utforska för den som är promenadsugen.



Pappersfabriken har präglat det samhälle som sakta växte fram under det tidiga nittonhundratalet, och än idag tjänar området som kallas Nittebo som plats för fabrikens disponent. För det var så att fabrikens cheftjänstemän lät uppföra sina hus på detta område. Högst upp av alla, såklart, lät disponenten Anders Olsson uppföra bruksherrgården Floras Kulle, med inflyttning strax runt påsktid, året 1908.
Och visst verkar väl tanken inte helt orimlig heller? Här kunde man komma undan fabrikens annars så skarpa dofter, men också erbjöd platsen på sina håll en god vy över fabriken och det samhälle som såg dagens ljus. Området är inte minst sagt naturskönt har sina små glimtar att erbjuda.



När jag så hade lyckats ta mig upp till toppen så möts jag av den välbekanta syn som ju möter mig varje gång det är en stor svensk högtid på gång. Vare sig det är majbrasa eller midsommarfirande så är det hit man går man ur huse för att träffas, umgås och fira.
Synen man möts av är ett området omgärdat av höga träd, med en samling gamla hus som dess mittpunkt.
Husen i sig har inte sitt ursprung i något enhetligt "Hyltebruk". Nej, här talar man snarare om Hylte, för husen har sina ursprung från lite varstans i kommunen. På grund av de olika åldersskillnaderna kan man också se hur lantlig svensk arkitektur utvecklats genom tiderna. På plats finns självklart information för de olika individuella byggnaderna.





När jag funnit mig en plats att slå mig ner på, så försökte jag ta in en helhetskänsla av området. Det är vackert och välkomnande. Jag funderade på var det annars skulle kunna ligga, men kunde inte komma på var. Hyltebruk är inte så gammalt, även ifall vi kan slå oss för bröstet och säga att vi åtminstone är seklet gamla. Men som område, kommun och gemensam nämnare för alla mindre byar och orter runtom, så bildar vi tillsammans en lång historia. På Lindekullen kan man se en liten bit av det.







För den som vill bege sig till Lindekullen och ta in den sköna miljön med dess historia, så är det i år  hembygdsrörelsen firar hundraårsjubileum. Den 13:e augusti ska ni markera i era almanackor. Då kommer det att vara aktiviteter för stora och små mellan 13:00-17:00.

Mer information om olika händelser kring firandet finns att hitta på: www.hembygd.se

Fler aktiviteter som kommer att äga rum med anknytning till Lindekullen är bland annat allsång, med start den 1:e augusti!

Kom och ta en titt vettja!

/ Robin

1 kommentar: