tisdag 12 juli 2016

Mot Rydöbruks trakter...

Vidare på min resa genom kommunens landskap, tillsammans med några av mina kollegor, så rörde vi oss nu mot Rydöbruk.

Rydöbruk är ett brukssamhälle med gamla anor. Nu har i och för sig bruksaktiviteterna avtagit ganska mycket då det numera har transformerats till ett vackert villasamhälle. Skiftet kom redan under förra seklet då exempelvis den massiva pappersproduktionen förflyttades till Hyltebruk. Men innan dess hade man brukat marken här för industriella syften redan 1742, då en järnmanufaktur upprättades vid Nissan av en David Haberman.
På den vägen bar det sedan av och år 1874 grundades Rydö Bruks AB.Innan vi når fram dit så kör vi in på en avfart som leder oss mot ett grönskande rike, som också blir vårt andra stopp för den dagen. Lena berättar att här finns Spångron trädgård. När vi svänger in mot det gula huset, så möts vi av ett ganska så rymligt område med mycket grönska på alla håll och kanter. Här träffar vi också Bertil som driver trädgården tillsammans med sin fru Kristina sedan ett par år tillbaka.


Hit kommer folk från när och fjärran för att kolla på blomsterarrangemangen och även inhandla några av de växter som finns för försäljning, och det berättar Bertil också. Han berättar ingående om när de först kom dit, och hur de fått slita med att få trädgården i ordning. När de kom hit så var allt vilt bevuxet av högt gräs överallt. Det var uppenbarligen inget som fick paret att rygga tillbaka utan de satte händerna i joden och började jobba.Bertil tar med oss på en liten tur genom sin trädgård och berättar om de olika växterna. För en som inte har så särskilt gröna fingrar så blir det hela överväldigande, fast på ett bra sätt. För man märker att Bertil har gjort det här till ett livsverk. Entusiasmen smittar av sig, och även ifall man inte är så insatt själv så kan man självklart uppskatta skönheten i det som gror ändå. 

Trädgården är noga uttänkt, både i arrangemang och hur man har utnyttjat utrymmen. En personlig touch där gammalt möter naturen blandas om vartannat.
På tal om gammalt så driver Bertil och Kristina också en liten butik där de säljer antikviteter och fynd som de samlat på sig. Butiken ligger i en pittoresk liten stuga jämte huvudbyggnaden, och känns både mysig och välkomnande med sin gamla stil.

Efter ett långt och givande samtal så tackar vi för oss och beger oss vidare på vår resa. Kom gärna och besök denna fina trädgård för er själva, och samtala en stund med Bertil och Kristina.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar