tisdag 26 juli 2016

Åkershult Trädgård!

Dagens blogginlägg går i grönskans tecken. Vi besöker  Åkershult Trädgård där Anne och Bob väntar på oss.Anne och Bob kom hit 2011 för att leva just sin dröm och idyll, bland allt det gröna som växer runt omkring oss. Vi blir varmt mottagna av både dem och deras fina hund.
Tillsammans vandrar vi runt omkring deras gröna företag och samtalar en stund, om dem och deras projekt.

Anne och Bob, som träffades en gång för många år sedan genom sitt intresse för det som växer, belönades 2014 med pris för Årets Nybyggare. Det är ett pris som finns till för att lyfta företagsamma människor med invandrarbakgrund. Anne och Bob är nämligen från Nederländerna!

Det blir kanske lite extra intressant för mig, och jag försöker smyga in lite frågor om vart i landet de kom ifrån och så vidare. För det är faktiskt så att jag ganska länge nu har haft ett intresse i att lära mig nederländska. Det mycket tack vare att jag spenderat perioder i Nederländerna.

Hursomhelst så är det ju inte för mina privata intressen som vi är där...Deras trädgård ligger precis intill där de bor, och området är omgärdat av skog. Mitt i finner man grönska av alla de slag. Växthuset känns riktigt mysigt och där inne odlas det grönsaker, precis som det verkar göra i ett litet land nära intill. Här surrar det och har sig, och det verkar inte vara någon brist på humlor.
Växterna blandas om vartannat i en slags explosion av växtlighet av både inhemska arter och andra mer avlägsna. Kompositionen passar perfekt!
De berättar för oss, medan vi inspekterar hagen, att de kom hit för att de tyckte att det var så fint här. De säger också att de tycker att vi andra i trakten nog inte alltid uppskattar det vi har, hur vackert och fint det egentligen är här ute i det svenska landskapet.
Det kan jag nog hålla med om, inte minst med tanke på att vi faktiskt bor i ett väldigt stort land där de olika landskapen ofta skiljer sig en aning från varandra.
Det blir ibland lätt att tro att allt ser likadant överallt, eller att man tror att man sett allt som finns att se i ens närområdet. Det gäller att tänka om, som jag tryckt på tidigare. Gör man det kan det hända att man hittar små smultronställen man aldrig skulle upptäckt om man inte gav sig ut.Just denna dag så belönas vårt uppdrag med äkta holländsk våffla, eller stroopwafel som det heter på nederländska. Det är Anne och Bob som bjuder oss på denna delikatess från deras lilla butik tvärs över infarten från växthuset.
Där kan man inhandla diverse saker som kan vara intressant för turister och såväl lokala invånare. Inte minst kan man ju som sagt äta sig mätt på några våfflor.Tyvär har vi ingen bild på de holländska våfflorna. De liksom försvann ganska snabbt... Men vi kan garantera att det är gott. De är platta och något hårdare än vad vi är vana vid, samt att de har honungssmak! Kom hit och utforska de olika växterna, köp er några kanske? Och sätt er ner för en paus i det gröna med lite fika!

Vill ni veta mer om Åkershult Trädgård så kan ni ta er en titt på deras webbplats som är: www.tradgardsbutik.nu

/ Robin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar