onsdag 20 juli 2016

Bruket


Idag ska jag berätta om en guidad tur jag och Fanny gjorde igår, som kanske kan intressera er också!

För en tid sedan bokade vi in oss på en guidad tur genom den stora pappersfabriken, som givit namnet åt Hyltebruk. I folkmun kallas fabriken rätt och slätt för Bruket, och har genom årens lopp upplevt både upp-och motgångar.
Som många här i kommunen så har jag själv haft en förälder som jobbat där, och i och med det har jag också sommarjobbat på fabriken. Så för min egen del var det ett intressant återbesök. För Fanny så var det första gången hon satte sin fot inne på fabriksområdet.Vi anländer i god tid tills rundturen ska börja, utanör huvudkontoret, och träffar där vår guide för dagen, Flemming Mouritzon. Innan vi börjar så passar vi på att fråga lite om rundturens innehåll och om vad som är tillåtet vad gäller fotografering. Vi kanske kan påpeka här att fotografering går bra, så länge man inte använder blixt.
Efteråt så tar Flemming kommandot och vi får trä på oss hjälm och väst.När vi ser tillräckligt mycket ut som att tillhöra en busig techno/industri-bands duo så ger vi oss iväg tillsammans med de andra mot fabrikskomplexet.

Flemming ger oss en kort introduktion om brukets tidiga historia medan vi vandrar genom grindarna och in på området. Något som slår en direkt är hur stort det är. Det ser ju förstås stort ut utifrån också, men sedan att gå upp mot de centrala fabriksbyggnaderna och de skyhöga skorstenen, så känner man sig ganska liten.Flemming förklarar för oss att trots de nedskärningar man har tvingats göra de senaste åren, så har man förhoppningar om att trenden ska vända när det kommer till tidningsläsandet. På nästan alla fronter, världen över, så har tidningsförsäljningen gått nerför. Detta såklart på grund av den enorma digitaliseringen av nyhetsflödena som pågått.
När Flemming frågar oss om hur många av oss som fortfarande läser tidningen vid frukostbordet, så är det faktiskt hälften av oss som räcker upp handen, så visst finns det tecken som manar till hopp om framtiden.Medan vi vandrar mellan aktiva arbetsplatser så får vi en ingående beskrivning om processen det tar för att göra tidningspapper. Här får vi också veta om hur mycket som förändrats, och då en del under ganska kort tid. Med tiden så förändras ju samhällen och städer, och det gör också industrierna. Vissa byggnader förlorar sin funktion, och får bana väg för nyare.

Jag ska förstås inte berätta för mycket, för det tycker jag ni får uppleva själva, men jag kan inte låta bli att visa lite från den stora finalen. Jag pratar förstås om pappersmaskinerna och de är verkligen jättehäftiga.
Hela industriområdet är förresten väldigt spännande, och man undrar vad varje litet rör och knapp gör. Det verkar som att det är aktivitet och rörelse vart man än tittar.

Personligen kan jag tycka industrier är väldigt roliga att inspektera, eftersom de ibland är ganska estetiskt tilltalande. Varje del har sin funktion och det sjuder ljud från alla håll och kanter. Det känns ibland som att man är i en plats för jättar. Inspirerande minst sagt, om det är sådan inspiration man söker!Jag tycker att bruket är en riktigt häftig plats att besöka, och det känns kul att de arrangerar sådana här guidningar för alla som vill komma och titta på fabriken.
Flemming bekräftar för oss att det är ofta gamla arbetare som kommer på de här turerna, för att se vad som blivit av fabriken.
Det kan man förstå. För med tanke på hur länge fabriken funnits, och hur många som passerat genom grindarna där genom årens lopp, så kan man tänkas sig hur fabriken förändrat liv och karriärer. Ett folk samlades kring bruket en gång i tiden, och båda finns kvar än idag.

Vi tackar Flemming och Fanny och jag drar oss hemåt igen. Vi håller med varandra om att höjdpunkten för just oss var nog de stora maskinerna.Vill ni själva besöka fabriken så har de guidade turer några tillfällen nu under sommaren. Här får ni chans att ställa frågor om allt som har med fabriken och papperstillverkningen att göra!

För information om bokningar kan ni ringa på telefon: 01046-18150. Guidningen tar cirka två och en halv timme, och bra kläder och skor krävs!

Datum för guidningar finns som följande:
26:e juli
2:e augusti
9:e augusti

/ RobinInga kommentarer:

Skicka en kommentar